Komentarze polityków USA, na temat ostatnich wydarzeń związanych z Gruschem:
- Martin Heinrich: "Ogólnie rzecz biorąc, patrzyłbym sceptycznie na wiele z tych raportów. Poważnie podchodzę do tego, że mamy naprawdę dobrych, odznaczonych pilotów i oficerów nawigacyjnych, którzy czasami doświadczają rzeczy, których nie potrafimy wyjaśnić, więc musimy zbierać dane, aby dowiedzieć się, co się dzieje."
- Mark Warner: "Było wiele docierających informacji. Szczerze mówiąc, muszę dowiedzieć się więcej na ten temat. Słyszeliśmy te oskarżenia już wcześniej. Pozwól mi najpierw zdobyć pewne informacje."
- Senator Josh Hawley: "Wniosek z tego jest taki, że przez lata mieli tysiące obserwacji tych rzeczy, co było dla mnie nowością. Więc niekoniecznie jestem zaskoczony tymi ostatnimi zarzutami, ponieważ brzmią dość podobnie do tego, co niechętnie nam przyznali podczas briefingów. Myślę, że chcemy dotrzeć do sedna tej sprawy. Uważam to za niepokojące."
- Senator Kirsten Gillibrand: "Nie mam pojęcia. Więc zamierzam się tym zająć, przeanalizować to i zrozumieć. Musimy po prostu sprawdzić, czy istnieją samowolne programy SAP, nad którymi nikt nie sprawuje nadzoru. Moim celem będzie zorganizowanie przesłuchania w tej sprawie, abyśmy mogli ocenić, czy te programy SAP faktycznie istnieją. Jeśli istnieją jakieś programy SAP, które w jakiś sposób omijają normalne etapy rządzenia i procesy przydziału środków, muszą to ujawnić przed Kongresem."
- Mike McCaul: "To uzasadniony problem. Po obu stronach chcemy się dowiedzieć, czy widzieliśmy UAP, które nie są stworzone przez człowieka - tak jak napisano w artykule. Ale nie wiem. To dobre pytanie dla przewodniczącego."
- Matt Gaetz: "Widziałem dowody na obiekty, z którymi nie jestem zaznajomiony ani w przypadku naszych sojuszników, ani przeciwników, ani nawet naszego kraju."
- Senator Brian Schatz: "Same zarzuty zapierają dech w piersiach. To może być game changer, albo może to być też bzdura. Po prostu nie wiem. To, czy Grusch okaże się dziwakiem, czy też zmieni zasady gry, prawdopodobnie wkrótce zostanie zbadane przez prawodawców z obu partii oraz w obu izbach Kongresu. Sceptycy są liczni, ale są też politycy, którzy są ciekawi i otwarci na dowody. I są też ci wierzący."
Źródło: https://www.wired.com/story/ufo-whistleblower-us-congress-investigations/
Opublikowany : 13/06/2023 21:42